Egészben
sütött
liba
birsalmával

2 főre
Elkészítési idő:
3 óra 20 perc
Egy adag:
790 kcal

Hozzávalók

1 db egész pecsenye liba (kb. 2,3 - 2,5 kg)

1 fej vöröshagyma

8 - 10 gerezd fokhagyma

1 púpozott tk majorana

1 csapott ek egész bors

1 csapott ek borókabogyó

2 - 3 ág friss rozmaring

4 - 6 levél friss zsálya

300 g birsalma

1 - 2 marék előfőzött gesztenye

1 púpozott ek só

300 ml vörösbor

6 púpozott ek libazsír

 

A káposztához

2 ek cukor

2 - 3 ek olaj

1 fej vöröshagyma

1 fej lilakáposzta

só, bors

1 tk őrölt kömény

1 ek ecet

1 db birsalma

Elkészítés

A libát kívül belül besózzuk. A vöröshagymát  és a tisztított birsalmát cikkekre vágjuk, és a fűszerekkel, meg az előfőzött gesztenyével összekeverjük és a liba belsejébe töltjük, egy tepsibe tesszük, majd meglocsoljuk 100 ml vörösborral.  A maradék bort, és még 200 ml vizet a tepsibe öntünk, a libát meglocsoljuk még az olvasztott libazsírral, letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán keresztül sütjük. Közben, fél óránként meglocsoljuk a boros libazsírral.

A párolt káposztához egy lábast felmelegítünk és a cukrot karamellizáljuk, öntünk hozzá kevés olajat, majd a vékonyra szeletelt vöröshagymát jól átforgatjuk rajta. A szintén vékony szeletekre vágott káposztát és birsalmát is hozzáadjuk, megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és pirítani kezdjük. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. A végén belekeverjük az ecetet, borsozzuk és összeforgatjuk.

 

Ha, megpuhult a liba, levesszük a fóliát és 200 fokra megemelt hőmérsékleten, 20-30 perc alatt pirosra sütjük.

A libát és a káposztát vajban pirított szalvétagombóccal tálaljuk, a húst pedig meglocsoljuk a vörösboros libazsíros szafttal.

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.