Konfitált
kacsacomb
áfonyás-vörösboros
chutney-val
és
sült
paszternákkal

4 fő
Elkészítési idő:
3 óra
Egy adag:
kb. 700 kcal

Hozzávalók

A kacsához

2 - 3 ág friss kakukkfű

1 - 2 ág friss rozmaring

2 gerezd fokhagyma

1 csipet durva szemű tengeri só

4 db kacsacomb

 

A konfitáláshoz

1.5 - 2 kg kacsazsír

4 - 5 ág friss kakukkfű

3 - 4 ág friss rozmaring

1 db narancs héja nagyobb darabokban

2 ek borókabogyó

 

A sült paszternákhoz

7 - 800 g paszternák megtisztítva

2 - 3 ek kacsazsír a sütésből

frissen őrölt bors

1 csokor friss petrezselyem (kisebb)

1 csokor friss bazsalikom (kisebb)

 

Az áfonyás-vörösboros chutney-hoz

2 ek olívaolaj

2 fej salottahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 - 2 cm-nyi friss gyömbér

500 g fagyasztott áfonya

só, bors

4 csipet fahéj

4 tk barna cukor

4 tk almaecet

200 ml vörösbor

Elkészítés

A kacsacombhoz a felaprított zöld fűszereket és a megroppantott fokhagymát egy mozsárban lezúzzuk a sóval. Ezután alaposan beledörzsöljük a kacsába. 

A konfitáláshoz felolvasztjuk a zsírt, és abba a tepsibe öntjük, amiben konfitálni fogjuk a kacsát. Belerakjuk a kacsacombokat, és megszórjuk a zöld fűszerekkel, a borókabogyóval és a narancshéjjal. Alufóliával letakarjuk, és 140 fokra előmelegített sütőben 3 óra alatt megsütjük. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Közben a paszternákot hasábokra vágjuk, és sós, lobogó vízben 5-6 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és a kacsacomb mellé rakjuk a tepsire. Összeforgatjuk egy kevés kacsazsírral, megborsozzuk. A tepsit 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a kacsacomb és a paszternák is aranybarna nem lesz (ugyanannyi idő kell mindkettőnek). 

Az áfonyachutney-hoz az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott salottahagymát. Ezután belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, és kicsit lepirítjuk. Beleöntjük az áfonyát, és ha rottyant egyet, egy villával szétnyomkodjuk kicsit. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, majd a bort, és addig rotyogtatjuk, amíg az egész be nem sűrűsödik.

Ha megsült a comb és a paszternák, kivesszük, és megszórjuk a paszternákot a felaprított zöld fűszerekkel. Tányérra szedünk belőle, rakunk mellé egy kacsacombot és az egészet befejezzük az áfonyaraguval.

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.