Áfonyamázas
libacomb
mézes-boros
birsalmapürével

4 fő
Elkészítési idő:
2 óra 30 perc
Egy adag:
1409 kcal

Hozzávalók

  • 4 kisebb libacomb (egyenként kb. 40 dkg)
  • só, őrölt fekete bors

 

  • A mézes-boros birsalmapüréhez:
  • 2 kisebb birsalma
  • 3 dl víz
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál méz

 

  • Az áfonyás mázhoz:
  • 15 dkg áfonyadzsem
  • 1 dl zamatos vörösbor
  • pár csepp citromlé
  • 2-3 dkg vaj

Elkészítés

1.
A libacombokat megsózzuk, megborsozzuk, majd akkora peremes tepsibe rakjuk, amekkorába éppen csak belefér. 1 pohárnyi (2 deci) vizet aláöntünk, alufóliával letakarjuk, azután sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 1 óra 50 perc alatt megsütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, levével locsolgatjuk, a fóliát pedig félidőben leemeljük róla.

2.
A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, egy lábasba szórjuk, a vizet ráöntjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük, a borral ízesítjük, fölforraljuk. Ezután lefödjük, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Egy kevés főzőlevet lemerünk róla, a gyümölcsöt a többiben pürésítjük, és ha sűrű lenne, fokozatosan hígítjuk a kimert főzőlével, így lehet a legjobban belőni a sűrűségét. Ha kész, a mézzel édesítjük.

3.
Ha kész a liba, levét egy kisebb lábasba öntjük. 10 percig ülepedni hagyjuk, majd tetejéről a zsírt lekanalazzuk. Visszamaradó ízes levét az áfonyalekvárral és a borral ízesítve fölforraljuk. Néhány csepp citromlével ízesítjük, ha túl hígnak éreznénk, nagy lángon forraljuk pár percig, így biztosan kellően besűrűsödik. Végül az egészet finom szűrőn átszűrjük, a vajat belerakjuk, hogy szép selymes legyen.

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.